Når hunden skal med i bilen, er der mange forskellige holdninger til, hvordan det skal eller bør foregå. Nogle lader den blot sidde på bagsædet, andre giver den en sele på, og så er der dem, som bruger en transportboks / transportbur.
Hvis vi tager selerne først: Det er bedre end ingenting. For seler kan i mange tilfælde holde hunden tilbage, hvis du skulle køre galt. Altså ligesom de kan holde mennesker tilbage.
Men det er langt fra alle seler, som er produceret rigtigt. Tests har vist, at en stor del af dem ikke er produceret, så de holder godt nok. Desuden er det næppe nogen behagelig oplevelse for en hund at sidde med sele på. Selv efter at den har prøvet det flere gange. Crash test med seler til hundedummyer viser, hvor hård selen er ved dyret, når bilen støder ind i noget.
At lade hunden sidde frit på bagsædet er – eller kan i hvert fald være – meget farligt. Der er ikke nogen lovgivning, der siger, at du skal bruge sele eller bur til hunden. Og så alligevel! Der er faktisk en lov, der siger, at gods skal placeres på en ansvarlig måde. Altså på en sådan måde, at det ikke er til fare for andre. Nu kalder jeg ikke mine hunde for gods, men en hund kan være lige så farlig at have på sædet som så meget andet. Især store, tunge hunde. En stor grand danois er sikkert ikke mere behagelig at få i hovedet end en taske.
Hvis man går på Youtube og søger efter crash tests med hunde (dvs. ”hundedukker”), så bliver det tydeligt, at transportburet er det absolut mest sikre. Både for hunden og ejeren. Med hundeburene flytter hunden sig ikke, når uheldet er ude. I det bedste eksempler er burene placeret med siden til kørselsretningen. Det betyder at hunden – hvis nu uheldet skulle være ude – bliver presset ind med siden til. Det er langt mere sikkert for din firbenede ven, som har meget nemmere ved at støtte imod mod siden til, end den har, hvis den vender med hovedet eller bagdelen ind mod kørselsretningen.
Hvilken type er bedst?
Det vigtigste er, at man har et bur. Men det er ikke svært at se fordele og ulemper ved de forskellige typer. Aluminiumsbure er populære, fordi de har nogle eftertragtede egenskaber. For det første er materialet let – i hvert fald i sammenligning med dets styrke. Selv om de er nemme at flytte rundt på, har de altså alligevel en god brudstyrke. En anden fordel ved alubure er, at de ikke rasler, ligesom stålbure ofte gør, især hvis de er løst monteret eller slet ikke monteret.
Bure i plastik er i mange henseender et godt valg. I dag produceres de i slagfaste materialer, om end stål- og alubure stadig er mere solide. De fleste plastbure er desuden sammensat således, at de kan deles i to. En overdel og en underdel. Underdelen kan bruges som hundeseng. Det betyder, at hunden kan vænne sig til transportburet, før man sætter det ind i bilen. En af de største fordele er vægten. Der er uden tvivl tale om den letteste løsning. Derfor er transportbokse i plastik det bedste valg for dem, som ofte skal flytte buret fra bilen og til andre steder. Hvis man regner med, at buret hele tiden skal være i bilen, kan man lige så godt vælge bure i metal. Når man taler priser på hundebokse / bure, er plastmaterialerne også populære.
Stålbure koster normalt mindre end alubure. Mange af dem fås til under 500 kroner. Det afhænger af størrelsen og mærket. Mange af dem kan foldes sammen, således at de er nemme at fragte og opbevare. En ulempe ved denne hundeartikel er dog, at den ofte kommer til at rasle, når man kører med dem i bilen. Problemet kan i nogen grad modarbejdes, ved at man monterer det grundigt.
Du kan finde alle typer online her: hundegaardtilsalg.dk
Størrelsen?
Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at hunden skal kunne stå oprejst, vende sig rundt og ligge helt ned (som i dæk-stillingen). Nogle har den holdning, at man lige så godt kan købe et ekstra large bur, når nu deres priser ikke ligger langt fra de andre. Men det er ikke nødvendigvis en fordel med (for) store bure. Nogle hundeejere oplever, at hunde er mere rolige, når buret har en passende størrelse. I butikkerne er det typisk delt op i small, medium, large, ekstra large eller i kategorier som ”bure til små hunde”, ”bure til store hunde” osv. Der er næsten altid eksakte mål på de webshops, som har hundebure til salg.
Priser
Nogle bokse i aluminium koster 4-5000 kroner. Det er ikke nødvendigt at købe så dyre bure. Selv alubure fås til under 2000 kroner, og bure i stål og plastik koster typisk omkring 500 kroner. Det afhænger også af størrelsen.