Man skal passe på hvilken tandlæge man vælger, for det kan have konsekvenser for resten af dit liv – desværre. De tandlægeoplevelser du får som ung/barn kan være afgørende for, hvordan du opfatter det at gå til tandlæge i resten af dit liv. Det er sker selvfølgelig ikke for alle, men mange kan nikke genkendende til dette. Det er ærgerligt i og med det at vedligeholde sin tænder er en relativ vigtig ting for alle mennesker. De fleste mennesker vil gerne have nogle pæne tænder, og samtidig vil de gerne slippe for at betale i dyre domme for at få rettet op på diverse skavanker de får pådraget deres tænder. Ydermere vil de fleste nok også gerne beholde deres egne tænder – i stedet for at få munden fyldt med kroner – fordi det koster mange penge.
Med andre ord vil folk faktisk gerne vedligeholde deres tænder og holde dem pæne. Det er i hvert fald de færreste du spørger, som er mere eller mindre ligeglade med deres tænder. Af disse årsager må det jo selvsagt også være vigtigt, at man har et godt forhold til sin tandlæge – og tandlæger generelt. Hvis man lider af decideret tandlægeskræk, på baggrund af dårlige oplevelser fra tidligere, kan det være svært at have et godt forhold til sin tandlæge, selvom han/hun måske er rigtig flink og forstående.
Få en god start
Som nævnt ovenfor er det vigtigt, at man kommer godt fra start, når det handler om gode oplevelser hos tandlægen (se her). Hvis man får en dårlig start er det svært at rette op på ’skaden’ igen. Man har hørt om personer der kom til tandlægen første gang i deres liv da de kom til skoletandlægen som 6-årige. Det betød selvfølgelig ofte, at der var huller i tænderne. Dette betød endvidere, at den første behandling var meget langvarig og smertefuld.
For personer der oplever sådanne situationer vil oplevelsen ofte sætte sig i dem resten af deres liv, så de altid vil associere det at gå til tandlæge med en dårlig ting. Det er trist, for det kan være en meget let ting at besøge sin tandlæge en gang eller to om året, hvis man holder sine tænder nogenlunde ved lige. Hvis man derimod fra helt lille af bliver tilset af en tandlæge nogenlunde jævnligt, så oparbejder man en form for ’good will’ over for tandlægen.
Denne velvilje i underbevidstheden kan vare ved hele livet, hvis man er heldig. Du kan selvfølgelig altid komme til senere i livet, at få en mindre god tandlægeoplevelse, men hvis du grundlæggende har en tiltro til tandlæger og ikke forbinder det med noget skidt, så er det lettere at komme igennem den dårlige oplevelse. Hvis du ved inderst inde, at det bare var en enkelt dårlig tandlæge, og at der findes mange bedre tandlæger derude, så er det også lettere at komme videre. Således vil du altså ikke oparbejde en tandlægeskræk og det er det vigtigste.
Hvordan kommer du videre
Hvis skaden allerede ER sket og du har oparbejdet negative associationer i forhold til det at gå til tandlæge, så skal du ikke miste modet. Der ER muligheder for at vende skuden, og igen blive fortrolig med tandlægebesøg. Men der ingen tvivl om, at det kræver mere og hårdere arbejde, end hvis du som barn og ung danner nogle fornuftige associationer til tandlæger og tandbehandlinger. Du er nødt til at bryde dine grænser og besøge tandlægen, når der er brug for det, selvom du ikke har lyst. Dét er den eneste måde hvorpå du kan slippe af med din angst og dårlige associationer. Måden du kan gøre det på er eksempelvis ved, at opsøge en tandlæge der har specialiseret sig i at behandle folk med tandlægeskræk. Ofte vil disse tandlæger også kunne tilbyde 100% smertefrie behandlinger. Det faktum at man ved, at behandlingen kommer til at være smertefri er et stort skridt på vejen til at overvinde sin frygt. Så det er bare op på hesten og bryd igennem.
Bor du i Københavnsområdet, kan du overveje klinikkerne Tandlægerne på Frederiksberg og Tandlægerne på Østerbro, som begge har særlig fokus på tandlægeskræk.
Uanset hvad, skal du ønskes held og lykke med din kamp mod tandlægeskrækken! ☺