En hel generation af danske unge hører musik på vej til arbejde, mens de er på arbejde og fra arbejde igen. Ofte sker det med de såkaldte in ear-høretelefoner. De sidder i øret og medfølger ofte, når du køber en ny mobiltelefon.
Og så kommer de med en stor risiko for at du udvikler nedsat hørelsen i resten af livet.
In ear-høretelefoner blæser musikken lige ind i øregangen på dig. Det betyder at du kun kan tåle en mindre volumen end du plejer at kunne med eksempelvis outer-ear høretelefoner (store hørebøffer) eller almindelige højtalere.
Det er de færreste unge bare opmærksomme på og selv hvis de er, så er de ofte ligeglade – for det er tit svært at bekymre sig om det, der først bliver et problem om 20 år.
Begræns volumen på telefonen
Det vigtigste du kan gøre er at sætte et loft for hvor højt du kan skrue op for musikken når du har in-ear-høretelefoner i. Det kan lade sig gøre med nyere mobiltelefoner som eksempelvis iPhone 5 og op, OnePlus-telefoner og de fleste af Samsungs nyere modeller.
Du slipper for at tage stilling fra gang til gang til hvor meget der skal skrues op – skru bare op til max, for du tager ikke skade af det.
Hvis din telefon ikke native kan håndtere en begrænsing af volumen er det også en mulighed at installere apps til formålet – søg i den app store, der er relevant for dit styresystem.
Hør podcasts fremfor musik
For at skåne dine ører kan du blive en del af en af tidens helt store trends – nemlig podcasts.
Podcasts kan være taleradio, oplæsning af bøger eller talkshows inden for det du interesserer dig for. Med talkshows er der ikke fuld volumen på musikken hele tiden så du mindsker risikoen for at skade din hørelse samtidigt med at du kan blive klogere.
Undertegnede anbefaler podcastet Planet Money fra amerikanske NPR. Her bliver der hver uge taget et nyt økonomisk emne op på 20 minutter – og selvom det lyder spændende, så kan det være økonomien i kidnapning af turister i Afrika eller flygtningekriser i Europa. Det er spændende, en tand poppet og du bliver meget klogere af at høre det.
Radio 24/7 og DR1 har også tonsvis af både lækkert og gratis materiale til rådighed du kan høre når du har tid til det. Du kan enten bruge en native podcast app eller downloade en fra app store / play market. Overvej at downloade en række podcasts ned på telefonen så du altid har noget at lytte til selv hvis du ikke har internet om bord på et fly eller mens du kører i tog i udlandet.
Få høretest hvis du er i tvivl
Er du bange for, du allerede nu er ramt af nedsat hørelse?
Flere firmaer tilbyder, du kan få en gratis høretest tilsendt derhjemme som optakt til at få et faktisk høreapparat. Du kan fx få høretest fra Dinhørelse. Flere firmaer tilbyder dig også mulighed for at prøve et eller flere høreapparater gratis i en periode for at finde ud af hvilket der passer bedst til dit behov. Overvej også at tage ned på et lokalt hørecenter for at få testet din hørelse.
Hvis det viser sig at du har nedsat hørelse har du mulighed for at vælge mellem et i-øret-høreapparat eller bag-øret-høreapparat.
Bag-øret-høreapparater er de mest anvendte. De giver mulighed for at forstærke lyden i højere grad end i-øret-høreapparatet. De er efterhånden så små, at du ikke lægger mærke til høreapparatet, hvis du ikke faktisk kigger efter det. Et høreapparat kan du få fra et par tusinde kroner og det er ofte muligt at få tilskud hvis du har en sundhedsforsikring fra eksempelvis Sygeforsikring Danmark.