Når man laver mad til andre, så er det en god vane at bruge engangshandsker. Derved hæver man hygiejnen et niveau, og samtidig slipper man for at få klistrede fingre, hvis man laver noget, hvor hænderne skal direkte i berøring med maden.
Der er generelt set udelukkende fordele ved at bruge engangshandsker under madlavning – såfremt man bruger den rigtige type handsker. Bruger du de rette engangshandsker til madlavning?
Ved at bruge engangshandsker til fødevarer, opnår du følgende fordele
- Hæv hygiejnen
- Undgå at komme i kontakt med fødevarer, der er svære at få af hænderne
- Skån hænderne for en del håndvask
- Undgå svie på hænderne
- Undgå lugt på hænderne
En af de største smittekilder er hænderne. Når du bruger engangshandsker til fødevarer, sørger du for, at der ikke kommer bakterier i maden, som kan være overført fra dine hænder. Det er også en af de største grunde til, at der bruges engangshandsker i den professionelle catering branche.
Der er også en del fødevarer, der kan være svære at få af hænderne igen. Har du fingrene ned i noget med masser af margarine – eksempelvis en fedtet småkagedej – kan det være vanskeligt at få hænderne helt rene. Det samme gælder, hvis du er i gang med at indfarve fondant eller marcipan med frugtfarve. Det er nærmest ligegyldigt, hvor mange gange du vasker hænderne, hvis først du har fået farve direkte på huden.
Når du skifter fra at røre ved forskellige typer af råvarer, pastafarver og lignende, så skal du også vaske hænder. Denne konstante håndvask kan være rigtig hård for huden, og du vil derfor kunne risikere tør og sprækket hud. Bruger du engangshandsker, kan du blot skifte handskerne, hver gang du ville vaske hænder i forhold til skift mellem fødevarerne.
Du skåner også dine hænder for unødig svie. Dette kan blandt andet opstå, hvis du har hænderne i noget meget saltet mad eller mad, der indeholder chili. Samtidig slipper du også for at få ildelugtende hænder. Det er ikke så rart at gå rundt og stinke langt væk af hvidløg i flere dage, fordi man har været i gang med at lave hvidløgssmør.
Husker du at bruge fødevaregodkendte engangshandsker?
Der er dog noget, du skal huske, når det gælder engangshandsker til fødevarer. Det er yderst vigtigt, at du vælger engangshandsker, der rent faktisk er godkendt til at være i kontakt med fødevarer. Det samme gælder, når du opbevarer mad i poser og bøtter. Skraldeposer og øvrige ting, der ikke er beregnet til fødevarer bør bestemt ikke anvendes til dette formål, og det samme gælder for almindelige engangshandsker, der er beregnet til rengøring – heller ikke de store, gule plastikhandsker.
Produkter, der ikke er decideret godkendt til at være i kontakt med fødevarer, kan indeholde en masse skadelig kemi, som ikke ønskes i kontakt med den mad vi indtager. Skal du have poser til at putte bollerne i så brug fryseposer, og skal du bruge handsker under madlavningen så brug de rigtige handsker. Du kan se mere om, hvor skadelige de forkerte plastikhandsker kan være for fødevarerne her.
Du kan se på engangshandskerne om de er godkendte til fødevarer ved at kigge efter et symbol med en kniv og en gaffel. Dette betyder, at de må være i kontakt med fødevarer. Vær opmærksom på, at når der er tale om engangshandsker, skal de kun bruges én gang. Når du er færdige med en handske, så skal den altså smides direkte i skraldespanden. Du kan se de rette engangshandsker til madlavning her.
Brug nitrilhandsker til madlavningen
Den bedste type handsker, du kan bruge til madlavning, er nitrilhandsker – frem for dem af latex og vinyl. Nitrilhandsker til madlavning indeholder nemlig ikke et gummiprotein, og dette forebygger allergi. Som et plus er de også mere kemikaliebestandige.