For tiden sker der en stigende automatisering i forhold til vores arbejdsopgaver. Mange frygtede engang, at vores job ville blive helt erstattet af robotter og digitalisering, og at mennesket ville blive reduceret til en, der blot skulle overvåge robotter og it-systemer, mens det var de automatiserede og computerstyrede processer, der skulle varetage det rigtige arbejde.
Det har dog ikke vist sig at være tilfældet. I stedet har den stigende automatisering betydet, at vores job er blevet langt mere interessante, mener Jan Damsgaard, der er professor ved Danish Business School, ifølge computerworld.dk. Han fortæller samtidig, at automatiseringen har været med til at gøre vores job langt mere spændende, idét vi med computerens hjælp har fået mulighed for at arbejde med mere komplekse problemstillinger og gå mere i dybden med vores arbejdsopgaver.
Det betyder samtidig, at mange mennesker vil opleve, at de på et eller andet tidspunkt vil falde ud fra arbejdsmarkedet – omend kun midlertidigt. Det sker, da man har haft svært ved at følge med udviklingen, da det kan være vanskeligt at blive ved med at uddanne medarbejdere i at varetage de mange nye it-systemer, der kommer på markedet.
Samtidig betyder den stigende digitalisering, at der er åbnet et helt nyt marked for at udvikle systemer, der kan varetage de opgaver, som mennesker har været vant til. Et eksempel herpå kan være danske CapaSystems, der blandt andet arbejder med os deployment software der udvikler software, der automatisk kan installere, opdatere samt vedligeholde it-systemer og processer. Et system som dette vil kunne erstatte en it-supporter, som så ville være i farezonen for at skulle ud og re-kvalificere sig til et nyt job.
Det betyder dog ikke, at vi allesammen er i fare for at ryge ud af arbejdsmarkedet. Generelt arbejder vi kortere tid end vores forældre gjorde det, og vores forældre arbejdede kortere tid end deres forældre. Samtidig får vi mere i løn end vore forældres generationer. Vælger vi at se dette som en samfundstendens, bør vi altså ikke føle os truede af, at digitaliseringen gør vores arbejde lettere, da dette er en konstant udvikling, som har været igang igennem mange generationer. Det kommer bare tydeligere til udtryk, da det er sket over kortere tid, at digitale systemer har overtaget arbejdsmarkedet, end det eksempelvis skete, da hestevognen blev erstattet af bilen og så videre.
Da landbruger i sin tid blev automatiseret, flyttede folk mod storbyerne for at arbejde på kontorer og fabrikker. Hvis vi ser på historien, så omstrukturerer mennesket sig, og vi vil i fremtiden kunne finde på nye typer arbejde. Der vil altid være behov for menneskelige ressourcer på arbejdsmarkedet.
Førhen var det udelukkende job, der ikke krævede den store uddannelse for at varetage, der blev erstattet af robotter og it-systemer, men nu ser vi også de mere avancerede job, såsom revisorer og forskellige lignende job blive overtaget af maskinstyrede processer. Det vigtige er, at vi er i stand til at udvikle nye job, så vi hele tiden er på forkant med teknologien.